Kde skončil med s antibiotiky ze Včelpa...?

Kde skončil med s antibiotiky ze Včelpa...?

V roce 2016 došlo v ČR k velké kauze týkající se prodeje medu se zakázanými antibiotiky. Společnost Včelpo dostala rekordní pokutu (1,2 mil. Kč) a Státní veterinární správa zároveň nařídila zlikvidovat několik desítek tun závadného medu ve spalovně v režimu nebezpečného odpadu. Zhruba půl roku poté se ale na inzertním serveru Bazoš.cz objevila nabídka velkého množství medu v obalech podobných těm ze Včelpa - za velmi nízkou cenu. Druhý den po zveřejnění nabídky ale inzerát zmizel. Kde tedy vlastně skončil med s antibiotiky?
fotografie - foto z inzeratu c. 66202536 na www.bazos.cz

Zajímavá nabídka na Bazoši.cz

34,4 tun závadného medu z jihomoravské Obory, kde Včelpo s.r.o. sídlí, bylo likvidováno ve spalovně SITA CZ v Ostravě, pod dohledem Krajské veterinární správy Moravskoslezského kraje a za zájmu médií. Likvidace probíhala v březnu 2016 nadvakrát během čtrnácti dnů. Nejprve 16,5 tuny a poté 17,9 tuny. Další med byl spálen ve Vyškově. Byly to "tečky" celé kauzy - fyzické zničení potraviny označené za nepoživatelnou.

O půl roku později, v sobotu 8. října 2016, se na inzertním serveru Bazoš.cz objevila nabídka medu květového a medu květového lesního ve sklenicích s etiketami, které se z přiložené fotografie zdály zcela totožné s původními etiketami používanými Včelpem pro jeho produkt "Dědečkův med". Inzerce byla situována na Zlínsko (PSČ 760 05) a její text v ten den zněl takto:

fotografie - inzerat c. 66202536 na www.bazos.cz 8.10.2016

Ve stejný den se zmínka o této nabídce objevila na sociálních sítích - konkrétně na Včelařském fóru.
O pár hodin později došlo v inzerátu ke změnám - lokalita byla náhle Ostravsko (PSČ 708 00) a text byl také upraven:

fotografie - inzerat c. 66202536 na www.bazos.cz 9.10.2016

A ještě ten den zmizel inzerát úplně úplně - podle automatické informace serveru Bazoš.cz byl vymazán. Telefon s uvedeným číslem byl nedostupý.
Potud fakta. Následující text jsou již jen domněnky a fabulace, jak k celé situaci došlo a co by mohlo následovat:

Otázky a možné odpovědi

Proč někdo na Bazoši nabízel za podezřele nízkou cenu paletové množství medu ve starých obalech Včelpa?

Že by med touto cestou nabízelo k prodeji samotné Včelpo je nepravděpodobné a jeho zaměstnanci to vylučují. Na svých stránkách nabízí med k prodeji standardnější cestou - a zejména s novými etiketami. Taktéž termín víkendu a nedostupnost telefonního kontaktu příliš neukazuje na práci firmy se zaměstnanci. Leda by šlo o "melouch" či "noční směnu"... Ale zdravý rozum toto těžko připouští - Včelpo bylo v posledním půlroce pod značným mediálním zájmem a kontrolami úředními i interními.

Med ve sklenicích s etiketami po celých paletách kupuje málokdo. Kromě supermarketů či obchodních řetězců asi nikdo. Podle informací z médií i samotného Včelpa ale tito velcí zákazníci po vypuknutí kauzy s antibiotiky vraceli Včelpu nejen med ze závadných šarží, ale prostě všechen. Zřejmě jim to uzavřené smlouvy dovolovaly a řetezce chtěly minimalizovat další rizika jak pro zákazníky, tak ve formě pokut. Zároveň si lze jen těžko představit, že by např. takový Kaufland nabízel nadbytečné a obtížně prodejné zásoby na Bazoši.

Výkupní ceny surového medu se aktuálně pohybují mezi 60 - 80 Kč/kg. 75 Kč za 0,9 kg v maloobchodním balení je tak pod hranicí výrobních nákladů ve velké zpracovně. Těžko se hledá způsob, jak se takováto nabídka medu mohla na Bazoš dostat jinak, než pokoutně. Těžko se hledá důvod, proč by někdo kvalitní a nezávadný med prodával tak levně...

Nedošlo náhodou cestou ze Včelpa do spaloven k tomu, že část medu "spadla z náklaďáku" (anebo paletového vozíku), někdo jej "našel" a přišlo mu jako dobrý nápad jej po čase, až kauza vyprchá, levně nabídnout zájemcům? Podzim je na prodej medu ideální čas... Úředníci státní veterinární správy toto v telefonických rozhovorech jednoznačně odmítají. Pravdou je, že kauza byla pod značným zájmem médií a zvýšený dohled tak byl logický.

Vzhledem k tomu, že inzerent nabízel med rovnou na paletách a za cenu poloviční či ještě nižší oproti běžné ceně medu na trhu (resp. za cenu zhruba ve výši výkupní ceny surového medu), tak nabídka jistě nesměřovala ke koncovým zákazníkům - spotřebitelům. Spíš byla cílena na obchodníky anebo na včelaře, kteří mají nedostatek vlastního medu a jsou ochotni svým zákazníkům přeprodávat i med cizí. Nabízená cena by jim dovolila ještě bohatě vydělat...

Proč došlo ke změně (a následně i vymazání) inzerátu krátce po jeho zveřejnění?

Povedlo se najít kupce během víkendu (!) na paletové množství medu, nabízené ne zcela běžným způsobem?
Anebo došlo k nemilému zájmu např. někoho z diskutujících na Včelařském fóru a inzerent se i s nabídkou stáhl? Telefonní číslo uvedené v inzerátu je nyní nedostupné.

Jde-li opravdu o nezlikvidovaný závadný med ze Včelpa, co s ním může nyní jeho nový majitel dělat?

Několik palet medu není úplně málo. Navíc dotyčný nejspíš dobře ví, co má med za problém. Nabízet jej v původních obalech je obrovské riziko (a to v tomto článku nemám na mysli zdravotní pohled). Celá kauza je veřejnosti dobře známá, samotný majitel Včelpa (Český svaz včelařů, z.s.) přiznává, že i nezávadný med ze Včelpa je obtížně prodejný. Pokud jej ale někdo přelije do jiných sklenic, běžný zákazník nemá šanci poznat skutečný původ medu.

Líbí se vám tento článek?

  • Pomohl vám při hledání odpovědí na vaše otázky či řešení vašeho problému?
  • Všimli jste si, že není "olepený" reklamou?
  • Chcete nám poděkovat či pomoci, aby mohly vzniknout další podobné články?
Podpořte včelky.cz
Stejně tak lze med slít do konví a prodat do výkupu. Nabízená výkupní cena je sice oproti prodejní výrazně nižší, ale pokud ony palety s medem "spadly z náklaďáku", bude to pro jejich "nálezce" i tak výdělečné, ač o poznání pracnější než prodej po paletách v původních obalech.

Ten, kdo bude takový med nakonec pod svým jménem prodávat (ať ve sklenicích koncovým zákazníkům nebo v konvích do výkupu) riskuje stejnou - ne-li horší - kauzu, která potkala Včelpo. Dopady by kromě dotyčného postihly ale celé české včelařství - takto nalezený závadný med by byl totiž formálně český...

Co se s tím dá dělat?

Mnoho bohužel ne...
Publikování je jedna z mála možností.
Složený náhled stránky s inzerátem na Bazoši.cz:
fotografie - inzerat c. 66202536 na www.bazos.cz 8.10.2016
12. 10. 2016 Zpět na seznam článků.