Návod na výrobu |
|
Připravíme si:
- rozmočený jíl nebo směs jílu s hlínou
- slámu nastříhanou na 5cm kousky
- nádobu na mísení
- formu, ve které chceme mazaninu mít
Menší množství přiravíme ručně, ve větším bude lepší využít míchačku.
|
|
Sláma působí jako pojivo - bez ní by hliněná hmota popraskala jako vyschlé bláto na dně rybníka. Slámu můžeme nahradit třeba prasečími štětinami - proto se takto vyrobené cihly nazývají také vepřovice.
|
|
Směs naplníme do formy, uhladíme a necháme vyschnout.
|
|
Do vyschlé hlíny vyvrtáme prodlouženými vrtáky otvory různého průměru (3-10 mm).
Oproti vrtání do vepřovic zde můžeme použít i vrtáky většího průměru - mazanina oproti cihlám více drží a nerozpadá se tolik.
|
Zpět na výběr výplní hnízdiště anebo na úvod.
|