SLOŽKA |
podíl |
Sacharóza |
99,5 % |
Voda |
0,05 % |
Ostatní |
0,45 % |
Porovnání medu a cukru
CUKR |
MED |
Sacharózu (C12H22O11) musí tělo nejprve rozštěpit na glukózu a fruktózu, aby mohla být využita k výživě buněk. |
Glukózu (C6H12O6) buňky vstřebávají přímo; fruktóza (taktéž C6H12O6) se přemění pouze strukturně (bez štěpení). |
Ke štěpení sacharózy tělo spotřebovává vitamín B, vápník, hořčík a další látky - je potřeba je doplnit. |
Med tělu minerální látky a vitamíny dodává, na vlastní štěpení je téměř nepotřebuje. |
Bílý cukr je téměř čistá chemická látka - ani nelze určit, zda byl vyroben z třtiny nebo řepy. V cukru pylová zrna nejsou. |
V medu jsou obsažena v malém množství pylová zrna. Med se tak může podílet na zlepšování alergií na pyl - zejména je-li lokálního původu. |
Vyrábí se z cukrové řepy nebo třtiny - energeticky náročným způsobem (polní práce, doprava, opakované vaření roztoků, ...), s nezbytným použitím chemických látek. |
Přírodní produkt s minimálními nároky na zpracování. Při koupi u včelaře z blízkého okolí jsou nároky na dopravu takřka nulové. |
Větší zájem o cukr = více polí s cukrovou řepu = druhová rozmanitost v krajině se nezvyšuje, spíše naopak. |
Větší zájem o med = více včelstev pro jeho produkci = větší opylení krajiny = větší druhová rozmanitost rostlin. |
|
|
SLOŽKA |
KVĚTOVÝ |
MEDOVICOVÝ |
jednotka |
JEDNODUCHÉ CUKRY |
Fruktóza |
38,2 |
31,8 |
% |
Glukóza |
31,3 |
26,1 |
% |
SLOŽITÉ CUKRY |
Sacharóza |
0,7 |
0,5 |
% |
Ostatní |
9,5 |
22,1 |
% |
MINERÁLNÍ LÁTKY |
Draslík |
205 |
1676 |
mg/kg |
Sodík |
18 |
76 |
mg/kg |
Vápník |
49 |
51 |
mg/kg |
Hořčík |
19 |
35 |
mg/kg |
Železo |
2,4 |
9,4 |
mg/kg |
Mangan |
0,3 |
4,1 |
mg/kg |
Křemík |
9 |
14 |
mg/kg |
Zinek |
1,2 |
2,5 |
mg/kg |
VITAMÍNY |
B1, B2, B3, B5, B6, C - vše v malém množství |
OSTATNÍ |
Voda |
18 |
% |
Antioxidanty |
2 |
mmol/kg |
Tuky |
0,015 |
% |
pH |
3,4 |
6,1 |
|
A dále: pylová zrna, bílkoviny, kyseliny, aminokyseliny, barviva, aromatické látky, acetylcholin, adrenalin, peroxid vodíku, ... |
Tak čím si osladíte život...?
|