Složení medu - je lepší cukr nebo med?

Je lepší cukr nebo med?

Cukr - složení

Med - složení

SLOŽKA podíl
Sacharóza 99,5 %
Voda 0,05 %
Ostatní 0,45 %

Porovnání medu a cukru

CUKR MED
Sacharózu (C12H22O11) musí tělo nejprve rozštěpit na glukózu a fruktózu, aby mohla být využita k výživě buněk. Glukózu (C6H12O6) buňky vstřebávají přímo; fruktóza (taktéž C6H12O6) se přemění pouze strukturně (bez štěpení).
Ke štěpení sacharózy tělo spotřebovává vitamín B, vápník, hořčík a další látky - je potřeba je doplnit. Med tělu minerální látky a vitamíny dodává, na vlastní štěpení je téměř nepotřebuje.
Bílý cukr je téměř čistá chemická látka - ani nelze určit, zda byl vyroben z třtiny nebo řepy. V cukru pylová zrna nejsou. V medu jsou obsažena v malém množství pylová zrna. Med se tak může podílet na zlepšování alergií na pyl - zejména je-li lokálního původu.
Vyrábí se z cukrové řepy nebo třtiny - energeticky náročným způsobem (polní práce, doprava, opakované vaření roztoků, ...), s nezbytným použitím chemických látek. Přírodní produkt s minimálními nároky na zpracování. Při koupi u včelaře z blízkého okolí jsou nároky na dopravu takřka nulové.
Větší zájem o cukr = více polí s cukrovou řepu = druhová rozmanitost v krajině se nezvyšuje, spíše naopak. Větší zájem o med = více včelstev pro jeho produkci = větší opylení krajiny = větší druhová rozmanitost rostlin.
SLOŽKA KVĚTOVÝ MEDOVICOVÝ jednotka
JEDNODUCHÉ CUKRY
Fruktóza 38,2 31,8 %
Glukóza 31,3 26,1 %
SLOŽITÉ CUKRY
Sacharóza 0,7 0,5 %
Ostatní 9,5 22,1 %
MINERÁLNÍ LÁTKY
Draslík 205 1676 mg/kg
Sodík 18 76 mg/kg
Vápník 49 51 mg/kg
Hořčík 19 35 mg/kg
Železo 2,4 9,4 mg/kg
Mangan 0,3 4,1 mg/kg
Křemík 9 14 mg/kg
Zinek 1,2 2,5 mg/kg
VITAMÍNY
B1, B2, B3, B5, B6, C - vše v malém množství
OSTATNÍ
Voda 18 %
Antioxidanty 2 mmol/kg
Tuky 0,015 %
pH 3,4 6,1
A dále: pylová zrna, bílkoviny, kyseliny, aminokyseliny, barviva, aromatické látky, acetylcholin, adrenalin, peroxid vodíku, ...

Tak čím si osladíte život...?

ANKETA:

další ankety ...

Související stránky: Původ, složení, zpracování a využití medu
Co dělat se zkrystalizovaným medem?
Jednodruhové medy
Uvedené číselné hodnoty jsou průměrné. U medu se mohou lišit podle druhu, lokality, ročního období atd.
Zdroj dat: Včelí produkty mýtů zbavené, Včelařství, Moderní včelař 6/2006, Wikipedie, VŠCHT