Původ včelího masa
Vzhledem k značné kulturní odlišnosti Evropy a části Severní Ameriky od zbytku světa je však tento včelí produkt u nás zcela na okraji zájmu. V ostatních obydlených světadílech je hmyz běžnou součástí jídelníčku, vyhledávanou pro jeho vysokou výživnou hodnotu a relativně snadné získávání. Včelí kolonie nejsou výjimkou - ba naopak. Díky sociálnímu způsobu života jsou efektivním zdrojem potravy. Místní obyvatelé při nalezení hmízda včel dokonce upřednostňují plásty se včelím plodem před mednými zásobami. |
||||
nahoru |
Složení včelího masa
Při konzumaci přímo z plástů je třeba vzít v potaz také energetickou a výživnou hodnotu medu a pylu. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
nahoru |
Zpracování včelího masa
Získávání larev, kukel či dospělcůMnoho včelařů vyřezává trubčí plod jako jednu z metod boje proti varroáze. Přímo se tak nabízí využít larvy či kukly ke kulinářským účelům.Nezavíčkované larvy lze z plástů vyklepat či vypláchnout tenkým proudem vody. Zavíčkované kukly nejdříve odvíčkujeme a posléze také vypláchneme ven. Bílé kukly jsou vhodnější, hlavně však z estetických důvodů. Rozvařování plástů za účelem získání včelího masa není příliš vhodné - oddělení od voskového koláče je možné jen s obtížemi a chuť je pozměněna. Postačí-li nám výtažek z včelího plodu, lze celý plást rozřezat či rozlámat a "vyždímat" (nebo vylisovat) zastudena v plátěném pytlíku.
Zpracování a uskladněníČerstvé larvy či kukly je nejlepší zpracovat ihned. Hmyzí maso podléhá zkáze mnohem rychleji než ostatní druhy. Chceme-li je skladovat, lze využít chladničku (max. 24 hodin) či mrazničku (dlouhodobě). Taktéž lze larvy sušit, stejně jako jiné maso - viz. recept. V průmyslovém měřítku se stejně jako u mateří kašičky nabízí lyofilizace, to jest sušení při hlubokém zmražení.Vařené nebo smažené včelí maso spotřebujeme během 24 hodin. Uzení, zavařování a nakládání do octa či alkoholu je také možné, ale problematické. Rizika při zpracování
|
|||||||
nahoru |
Využití včelího masa
Oproti ostatnímu jedlému hmyzu má včelí plod (zejména v očích "civilizovaného" člověka) mnoho výhod. Včely v úlu udržují úzkostlivě čistotu. Navíc ke své výživě využívají med a pyl, který běžně konzumujeme také. Dospělé včely v úlu nekálí. Larvy své výkaly využijí ke tvorbě kokonu během zakuklení, vzniklá košilka zůstává v buňce. Buňky včelího plástu, ve kterém se vyvíjí larvy, jsou využívány také pro skladování medu či pylu. Využijeme-li trubčí larvy, včelstvu příliš neuškodíme - v rámci potlačování varroázy stejně včelaři mnohdy trubčí plod likvidují.
Konzumace dospělých včel člověkem není běžná. Pro krmení drůbeže či prasat lze příležitostně využít roje neznámého původu, které je podle českého veterinárního zákona potřeba tak jako tak usmrtit. Namísto syrných knotů či benzínových výparů je potřeba použít jiný způsob usmrcení (mráz, horko). Pozor na možnost vbodnutí žihadla! Upozornění
Recepty
Syrový včelí plod
V mnoha zemích domorodci konzumují včelí plod přímo žvýkáním čerstvých včelích plástů. Chuť i výživná hodnota je umocněna obsaženým pylem a medem. Navíc odpadá složité zpracování a skladování.
Míchaný výtažek ze včelího plodu
Jeden z nejsnadnějších receptů: vylisujeme ("vyždímáme") plást se včelím plodem přes plátno. Získanou tekutinu zvolna ohříváme za stálého míchání. Okořeníme dle chuti - výsledek je podobný míchaným vajíčkům.
Sušené včelí maso - "včelí jerky"
Vhodnější jsou kukly. Rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem (nebo na hustou síť podloženou plechem) do trouby vyhřáté na 75 °C. Tuto teplotu udržujeme minimálně 15 minut. Poté ztlumíme na 55-60 °C a sušíme několik hodin - do úplné křupavosti.
(Počáteční teplota 75 °C je nezbytná pro bezpečné zničení bakterií!) Před sušením můžeme včelí maso okořenit či osolit podle vlastní chuti - experimentům se meze nekladou. Sušené včelí maso využijeme například k vínu, když nás honí "mlsná" anebo jako součást energeticky bohaté stravy do extrémních podmínek.
Smažené larvy či kukly
Na pánvičce s trochou oleje zprudka osmahneme larvy či kukly. 1 minuta bohatě stačí. Vůně i chuť připomíná smažené houby. Taktéž lze využít fritézu nastavenou na 150 °C.
S úspěchem lze takto upravené včelí maso použít například k přípravě "číny" namísto kuřecích nudliček.
Čokoláda se včelím plodem
Sušené včelí larvy či kukly v ploché formě (třeba na vánoční cukroví) přelijeme rozpuštěnou čokoládou.
Možností na vaření se včelím masem je mnoho, volnomyšlenkářští kulináři mají volné pole působnosti - jako s jakoukoliv jinou potravinou. |
||||||||
nahoru |
Zdroj informací: Hmyz na talíři, Dadalova kuchařka, vlastní pokusy, Value-added Products from Beekeeping, The Human Use of Insects as a Food Resource |