Včelařství
|
cíl: |
Seznámení se základními rysy včelařského řemesla. |
výstup: |
prezentace / poster - lze i s ukázkou včelích produktů |
stupeň a předměty: |
2. stupeň ZŠ a SŠ - Přírodopis, Biologie, Člověk a příroda, Člověk a jeho svět, Člověk a svět práce |
otázky: |
Co vlastně včelař dělá? Jak se liší jeho činnost v různých ročních obdobích? Čím je prospěšný společnosti? |
nosné body: |
kalendárium včelaře, opylování, včelí produkty, jaro, léto, podzim zima |
zdroje: |
včelí produkty,
zprávy ze včelnice; doporučená literatura |
nahoru |
Včelí produkty
|
cíl: |
Seznámení se včelími produkty a jejich využitím. |
výstup: |
poster / prezentace / ukázka |
stupeň a předměty: |
1. i 2. stupeň ZŠ - Přírodopis, Biologie, Rodinná výchova, Člověk a příroda, Člověk a zdraví |
otázky: |
Jaké včelí produkty využívá člověk? Jak vznikají? Jak je lze využít?
|
nosné body: |
med, pyl, vosk, propolis, mateří kašička, jed
Nabízí se možnost ochutnávky, ukázek případně i návštěvy ukázkové včelnice (koná-li se projektový den v zoo či ekocentru).
|
zdroje: |
med,
včelí vosk,
pyl,
propolis,
mateří kašička,
včelí jed,
opylování,
včelí maso,
doporučená literatura
jednodruhové medy |
nahoru |
Užitečnost včel
|
cíl: |
Seznámení s prospěšností včely medonosné a včelařství. |
výstup: |
prezentace / poster - lze i s ukázkou včelích produktů |
stupeň a předměty: |
1. a 2. stupeň ZŠ - Přírodopis, Biologie, Vlastivěda, Ekologie, Člověk a příroda |
otázky: |
Je včela užitečná pro člověka? Jak? Jaké jsou hlavní rozdíly mezi chovem včel a ostatních hospodářských zvířat? |
nosné body: |
opylování, včelí produkty, specifická domestifikace |
zdroje: |
včelí produkty
doporučená literatura |
nahoru |
Dělba práce ve včelstvu
|
cíl: |
Seznámení se sociálním společenstvem hmyzu a organizací jeho činnosti. |
výstup: |
prezentace / poster |
stupeň a předměty: |
ZŠ a SŠ - Přírodopis, Biologie, Člověk a příroda |
otázky: |
Kdo má co ve včelstvu na starost? Jaké práce vykonávají dělnice? Jak je činnost dělnic závislá na jejich stáří? Čím je činnost včelstva řízena? |
nosné body: |
matka, trubec, dělnice, krmička, stavitelka, létavka, strážkyně, super-organismus |
zdroje: |
životní cyklus matky, dělnice a trubce; doporučená literatura |
nahoru |
Opylování
|
cíl: |
Uvědomění si důležitosti opylovací činnosti včel. |
výstup: |
prezentace / poster |
stupeň a předměty: |
2. stupeň ZŠ a SŠ - Přírodopis, Biologie, Člověk a příroda |
otázky: |
Proč je opylování včelami důležité? Existují jiní opylovači než včela medonosná? Jaké jsou výhody včely medonosné? Jaký je rozdíl v opylování v pestré krajině a krajině s velkofarmami (ČR vs. USA)? Jak se opylovávají velké skleníky? Co lidé pro opylení dělají? |
nosné body: |
hmyzosnubné rostliny, zvýšení výnosů, kočování, čmeláci, včely - samotářky, chov čmeláků |
zdroje: |
opylování,
doporučená literatura |
nahoru |
Šlechtění včel
|
cíl: |
Seznámit se se způsoby šlechtění včel. |
výstup: |
prezentace / poster |
stupeň a předměty: |
2. stupeň ZŠ a SŠ - Přírodopis, Biologie, Člověk a příroda |
otázky: |
Proč se včely šlechtí? Jakým způsobem? Čím je šlechtění specifické ve srovnání s ostatními hospodářkými zvířaty? Jak to, že trubec nemá otce? |
nosné body: |
bodavost, rojivost, rozbíhavost, medný výnos, trubčí shromaždiště, inseminace |
zdroje: |
rojení včel, fotobanka - inseminace včel, doporučená literatura |
nahoru |
Výrobky ze včelího vosku
|
cíl: |
Seznámení se včelím voskem a jeho využitím. Prolnutí teorie s praxí. |
výstup: |
prezentace / poster / ukázka |
stupeň a předměty: |
ZŠ i SŠ - Technické práce, Člověk a jeho svět, Člověk a svět práce |
otázky: |
Na co se využívá včelí vosk? Jaký je rozdíl ve využívání v minulosti a současnosti? Jak se včelí vosk získává? |
nosné body: |
svíčky, odlitky, potravinářství, sadařství, lékařství, kosmetika, ochrana nábytku, impregnace
Nabízí se vlastní výroba stáčených svíček z mezistěn - například před vánocemi.
|
zdroje: |
včelí vosk,
doporučená literatura |
nahoru |
Historie včelařství
|
cíl: |
Seznámení s vývojem včelařství. |
výstup: |
prezentace / poster |
stupeň a předměty: |
2. stupeň ZŠ a SŠ - Dějepis, Historie, Člověk a jeho svět, Člověk a svět práce |
otázky: |
Jak a kdy vzniklo včelařství? Jaké důležité vynálezy jej ovlivnily? Jakými fázemi vývoje prošlo? |
nosné body: |
náhodné vykrádání hnízd, brtnictví, včelařství, klát, košnice, nástavkový úl, rámek, medomet |
zdroje: |
historie včelařství,doporučená literatura |
nahoru |
Geografie včelařství
|
cíl: |
Seznámení s regionálními odlišnostmi ve včelařství |
výstup: |
prezentace / poster |
stupeň a předměty: |
2. stupeň ZŠ a SŠ - Zeměpis, Geografie, Ekologie, Člověk a příroda |
otázky: |
Jak se včelaří v Africe? A jak v Asii? A v Severní Americe? Co je zde hlavním produktem? Jaké úly se ve světě používají? A jaké u nás? |
nosné body: |
včelí plod, hliněné úly, brtnictví, velkovčelaření, malovčelaření, druhy včel, langstroth, 39x24 cm |
zdroje: |
doporučená literatura |
nahoru |
Druhy včel
|
cíl: |
Seznámení s dalšími hospodářsky využívanými druhy včel - případně s důsledky jejich přesunů. Plemena včely medonosné. |
výstup: |
prezentace / poster |
stupeň a předměty: |
2. stupeň ZŠ a SŠ - Přírodopis, Biologie, Zeměpis, Geografie, Ekologie, Člověk a příroda |
otázky: |
Jaké sociální druhy včel žijí na Zemi? Čím jsou odlišné? Jak se s nimi včelaří? Jaké jsou důsledky přesunů mimo přirozený region výskytu? Čím se liší jednotlivá plemena včely medonosné? |
nosné body: |
včela indická, včela květná, včela zlatá, bezžihadlové včely, včela medonosná - tmavá - kraňská - italská (vlašská) - kavkazská - buckfastská, varroáza, tumidóza, afrikanizované včely |
zdroje: |
doporučená literatura |
nahoru |
Entomofágie
|
cíl: |
Poznání odlišných kultur na příkladu využití včelích produktů. |
výstup: |
prezentace / poster + nabízí se možnost ochutnávky či ukázky |
stupeň a předměty: |
2. stupeň ZŠ a SŠ - Zeměpis, Geografie, Člověk a příroda, Člověk a jeho svět |
otázky: |
Co je to entomofágie? Jak souvisí se včelařstvím? Jaké jsou důvody pojídání hmyzu v různých částech světa? Proč je entomofágie v Evropě a Severní Americe obtížně přijatelná? |
nosné body: |
zdroj bílkovin, delikatesa, kulturní odlišnosti |
zdroje: |
včelí maso, doporučená literatura |
nahoru |